2010-10-12 15:39:39• hírek • Garzó Ferenc, MTI

Késhet a csatlakozás?

Az igazságügyi rendszer további figyelemmel kísérése, a romakérdés Franciaországot irritáló megoldatlansága, valamint a belügyminisztérium élén és a szakértői gárdájában történt személyi változások egyaránt kedvezőtlenül befolyásolhatják azt, hogy Románia mikor csatlakozik a schengeni övezethez - vélik bukaresti szakértők, akiknek véleményét az Adevarul idézte keddi számában.

Ciprian Ciucu, a Romániai Központ az Európai Politikáért (CRPE) programigazgatója a bukaresti napilap szerint úgy véli, hogy Románia belépését az európai vezetők a tervezett márciusi időpontról októberre halaszthatják. Ennél is rosszabb az a forgatókönyv, amely szerint akár egy-két évet is késhet a schengeni csatlakozás - fűzi hozzá a szakértő.

Abból indul ki, hogy az ország a legtöbb technikai követelményt teljesítette ugyan, de a végén mégis csak politikai döntésről lesz szó. Ugyanakkor, ha a francia államfőnek sikerül meggyőznie a maga igazáról többi európai kollégáját, ez utóbbiak könnyen fennakadhatnak a határőrzési biztonsági problémák technikai megoldatlanságán - mondja az igazgató. Konkrétan: az informatikai rendszer elkészültére kitűzött időpont kitolódása miatt is halasztani lehet Románia márciusára tervezett csatlakozását.

A CRPE Felkészültünk Schengenre? Kegyelemből átengedve című jelentésében rámutat: a csatlakozási folyamat kezdetén kijelölt 31 intézkedés mindegyikének a megvalósításához hozzáfogott a kormány. Ezekből négyet az elemzés szerint alig valósítottak meg, és bár hozzákezdtek, nem várható, hogy a határidőre véget ér a folyamat. Tizennyolc elem gyakorlatba ültetése a végéhez közeledik, kilenc megvalósításával pedig már elkészült a kormány. A legproblémásabb terület a Schengeni Informatikai Rendszer (SIS), ennek a csatlakozás tervezett időpontjáig történő kidolgozása a jelentés szerint nehezen képzelhető el.

A belügyi tárca is tudatában van ennek, ezért ideiglenes megoldásként alternatív javaslattal is előállt, de az ennek eldöntésére hivatott brüsszeli küldöttség látogatása akár októberig is kitolhatja a román csatlakozás határidejét – mutat rá a dokumentum. A jelentés arra is rámutat, hogy a Románia számára a csatlakozási felkészülésre előirányzott 602,5 millió euróból mintegy 240 millió euró marad elköltetlen.

Ciucu az Adevarulnak kifejtette: a döntés pillanatában Románia számára kedvezőtlenül esik latba, hogy az igazságszolgáltatási rendszer terén folytatódik a monitoring (a rendszer szemmel tartása), akárcsak az, hogy Franciaországot irritálja a romániai származású romák problémája. Az is hátrányt jelent Bukarest számára, hogy nemrég személycsere történt (rövid időn belül a sokadik) a belügyi tárca élén és a schengeni csatlakozás ügyében illetékes szakértői gárda körében. Az igazgató szerint annak a veszélye is fennáll, hogy a csatlakozás kérdésében különválasztják egymástól Románia és Bulgária ügyét.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: